Vandra
Favorit! Spara!

Vandra

Natur / Upplevelse
Här hittar du allt från kortare turer till övernattningsäventyr.

Björnberget

Björnberget är en skidbacke som ger dig backträning och utsikt i ett. Så varför inte packa picknickväskan, knata upp, lämna väskan och köra några intervaller i backen innan du avnjuter medhavd matsäck?

Björntrampen

Ta en lärorik och vacker promenad i Svegs skogar. En 3 km lång vandringsled som du hittar mittemot Bäckedals Folkhögskola alldeles intill E45:an. Sväng in vid skylten ”Naturstig”, där hittar du början på leden. Björntrampen går intill Fläcksberget och längs leden finns infoskyltar som berättar om omgivningen.

Naturreservat Linsellborren

Ungefär 3 mil nordväst om Sveg ligger Linsellborrens naturreservat. En plats för dig som verkligen vill uppleva naturen på riktigt, med dess imponerande djur- och växtliv. Naturreservatet sträcker sig 15 km, från Ransjöforsen till punkten där Ljusnan når Svegssjön. Du hittar rastplatser vid Linsellforsen, Ransjöforsen och Sandsforsen och med lite tur får du se bävrar simma sida vid sida med fiskarna i älven. Strömmen vittnar även om den flottning som ägt rum här, med stenkistor (grova stenväggar) som såg till att stockarna flöt fram så smidigt som möjligt.

Sätervålen

Linsells Vandringsförening har markerat upp en led på 5,4 km – som börjar vid Vålvallen och bjuder på ca 2,5 h vandring vid Sätervålen. Förutom vandring i orörd natur, en topp 900 meter över havet, chans att se björn, älg och ett rikt fågelliv, har man här en fantastisk utsikt. Man ser bland annat hela vägen till Sveg, Funäsfjället, Vemdalsfjället, Sonfjället och Lofsdalen. Leden har vindskydd på norrsidan av berget.

Sätervålens vandringsled är den första leden som föreningen markerat upp och fler är på gång. Nygamla stigar ska rustas upp och man planerar för Lindalsleden – en ca 2,3 mil lång led från Linsell till Dalsvallen.

Vandringsaktiviteter anordnas för både vuxna och barn – en första etapp i ett spännande samarbete mellan Linsells Vandringsförening och Naturskyddsföreningen i Nedre Härjedalen.

Håll dig uppdaterad om vandringsmöjligheterna i Linsell via Linsells Vandringsförenings Facebook-sida samt på deras hemsida.

Sommarstigen

Mellan Ytterberg och Sveg ringlar sig den 7 km långa Sommarstigen, med start vid Strömgatan i centrala Sveg. Sommarstigen användes förr i tiden främst för att ta sig till kyrkan och för att införskaffa föda för dagen. Idag används den för rogivande promenader och det går även att ta en paus vid Solnhåns rastplats. Vid myren Kyrkfloen finns chans att se både fåglar, björn och hjortron.

Trollstigen

I Linsells skogar finns det troll och pysslingar!

Trollstigen är en spännande vandring på ca 1 km som även den minste vandraren kan gå. Sväng höger efter Linsell Skoter & Motor mot Grubban. Stigen börjar efter 500 m på höger sida, följ blå markering.

Vandra längs Ljusnan

Njut av en solig dag längs Ljusnans strand i centrala Sveg, mellan Medborgarparken och Svegs badhus. Det finns två rastplatser i form av träterrasser längs promenaden och det går att göra en avstickare till Lillön. På Lillön, som även kallas Sagoön, kan hela familjen njuta av en runda runt ön utsmyckad med djurskulpturer i trä.

Vandringsstig till Sportstugan

Trevlig promenadstig genom vacker natur upp till Sportstugan. En sträcka på ca 2 km enkel väg med start från Svegs skidstadion. Väl uppe vid stugan blir du belönad av den fina utsikten över Sveg och Svegssjön.

Följ vita skyltar ” Sportstugan 2″.

Sveriges mittpunkt

Vill du bocka av landmärken kan du besöka Sveriges mittpunkt, ca 10 km utanför Ytterhogdal. Här finns den plats markerad som har störst avstånd från Sveriges nordligaste och sydligaste punkt, samt till fastlandets gränser i öst och väst. Ca 1 km vandring från bilväg. Mer info och vägbeskrivning hittar du här.