Kultur
Favorit! Spara!

Historiska platser och sevärdheter

Kultur / Platser / +1
+

Älvros kyrkor

Är du på landmärkesjakt får du inte missa Älvros. Här finns två riktigt fina kyrkor – den ena anses till och med vara en av Sveriges vackraste. Man tror att denna kyrka funnits i byn sedan tidig medeltid men det är först under sekelskiftet 1500/1600 som man hittat bevis för att människor pratat om den.

Älvros kyrkor.

Kyrkan har flyttats runt i Älvros och 1638 hamnat på den plats den står idag, vid Norrälvens strand. Kyrkan blev i samma veva som det dubbelt så lång och ungefär ett sekel senare gjordes kyrkan om till en korskyrka (byggnaden formad som ett kors).

Gammelgården

Mitt i centrala Sveg ligger Gammelgårdens friluftsmuseum. Här kan du uppleva hur svegarna bodde, levde och verkade förr. Kika in i ett 30-tal hus och beskåda ca 5 000 bruksföremål från svegarnas förfäders fornstora dagar. Inget av husen har tidigare stått här utan har alla noga valts ut och flyttats hit från olika byar i Svegsbygden. Entrén till Gammelgårdens friluftsmuseum hittar du i korsningen Jämtlandsgatan/Tysta vägen.
Gammelgården i Sveg

Mankellbron

På Mankellbron färdas bilar, cyklar och tåg. En vacker bro att beskåda och väl uppe på bron bjuds man på riktigt härlig vykortsvy.

Mankellbron i Sveg

Kojbyn I Ängersjö

Ängersjö Kojby är en skogsmiljö från 1920-talet, som består av skogskojor med arbets och körredskap samt timmerlass. Gapskjul, vattenslip, stenkvarn och skvaltkvarn finns att se. Kojbyn är öppen för visning under sommartid. Att gå runt i kojbyn är som att göra en tidsresa tillbaka i tiden. För mer information ring: 076-833 86 15
Kojbyn i Ängersjö

Linsellborrens flottningsmuseum

I anslutning till Linsellborrens naturreservat kan du besöka flottningsmuseet och ta del av dess intressanta historia. Museet är inrett i en flottningskasern från början av 1900-talet och visas enligt överenskommelse sommartid. Ring: +46 (0)680-220 01, +46 (0)680-220 10
Linsellborrens flottningsmuseum

Minnessten över häxprocessen

Strax öster om Lillhärdal, på Spångmyrholmen kan du skåda den minnessten som restes till minne av häxprocessen som ägde rum i Sverige i slutet av 1600-talet.
Minnessten över häxprocessen

Högen Lillhärdal

Högen är en av Sveriges få fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar av nordsvensk typ. Byggnaderna är uppförda under perioden 1600-tal till tidigt 1900-tal. För att skydda de värdefulla byggnaderna är Högen förklarat som byggnadsminne.

Högen i Lillhärdal

Garbostatyn

Någonstans i skogen väster om Lillhärdal har du möjlighet att se en staty av Greta Garbo. Statyn har skapats av konstnären Jón Leifsson på uppdrag av Fotografiska museet i Stockholm. Konstnären har valt att placera statyn, som bär namnet ”Statue of integrity”, så här avsides i skogen då Greta Garbo var en tillbakadragen person med stor integritet. Hitta hit!

Garbostatyn

Remsgården

Remsgården ligger i byn Remmet i Glissjöberg och var från början en fyrbyggd gård (hus på alla sidor om gårdsplanen) vars huvuddel byggdes under 1700-talet. På 1860-talet tappade den sin ursprungliga fyrbyggda form då vissa byggnader i formationen flyttades till andra gårdar. Detta har man velat råda bot på och under 1900-talet såg man därför till att ”flytta hem” de flesta av dessa byggnader till Remsgården.

Svegs kyrka

Den stenkyrka som idag står mitt i byn är inte den första kyrka som funnits i Sveg. Svegs allra första uppfördes troligen runt 1000-talets senare del och följdes av en stenkyrka som träffades av ett åsknedslag och brann ner 1563. 1612 stod en ny kyrka på plats, som renoverades under 1700-talet och sedan ersattes av den kyrka som idag står mitt i Sveg. I dagens kyrka finns dock spår från 1600-talet, som predikstolen, kyrkklockan och altarskåpet. Altarskåpet från 1623 är dessutom ett krigsbyte från Centraleuropa. I kyrkparken imponerar en något modernare skapelse, nämligen statyn ”Skogsarbetaren” från 1956, ett tydligt bevis på hur viktig skogsnäringen varit för Svegsbygden.

Världens största björn

I Sveg finns inget mindre än världens största björn – av trä. Den står vid den stora korsningen där E45:an och vägar mot fjällen möts, är 13 meter hög, helt tam och väger 80 ton. Spikkuriosa: 570 000 st gick åt för att sätta ihop björnen.

Träbjörnen i Sveg

 

Gammelträde

Ytterhogdals hembygdsgård står på sin ursprungliga plats vid en urgammal odlingsmark. Huvudbyggnaden på gården uppfördes omkring år 1700. Hembygdsföreningen har skapat en smedja för att hedra alla de smeder som en gång i tiden var verksamma i området- det fanns minst 50 gårdssmedjor i Ytterhogdal. I smedjan går det att beskåda verktyg efter mästersmeden Erik Jompo Lindberg som hade sin verksamhetstid under senare delen av 1900-talet. Vid gården finns en servering som håller öppet sommartid.

Överhogdals Forngård

Besök Forngården och se rekonstruktionerna och historien kring den berömda Överhogdalstapeten. Europas äldsta, så välbevarade bonader från vikingatid. Under perioden 15 juni – 19 augusti håller Forngården öppet med visningar i museet och lunch och fikaservering. Öppet 15 juni – 19 augusti, kl. 10.00 – 17.00. Forngården håller stängt 20 Augusti – tillsvidare för projektering och utvecklingsarbeten på anläggningen. För mer information besök overhogdal.se.