För hela familjen
Favorit! Spara!

Utflyktsmål hösten 2018

Familj / Kultur / +5
+

Behöver du tips på aktiviteter och utflyktsmål inför och under din vistelse här i Östra Härjedalen har vi här listat några riktiga favoriter.

Sveriges mittpunkt
Strax utanför Ytterhogdal kan du besöka Sveriges mittpunkt. Det är den plats i Sverige som har störst avstånd till Sveriges nordligaste och sydligaste punkt samt till fastlandets gränser i väst och öst. 

Cykla till Lillhärjåbygget
Lillhärjåbygget är landets enda kvarvarande levande fjälljordbruk med fäboddrift. Ett besök vid gården är som en tidsresa bakåt i tiden där allt sköts på gammalt vis.

Trollstigen
I Linsell finns en spännande vandringsled för barn där troll och väsen håller sig gömda, och tittar du riktigt noga kanske de visar sig. Ca. 1 km.

Sommarstigen
Mellan Ytterberg och Sveg ringlar sig den 7 km långa Sommarstigen. Sommarstigen användes förr i tiden främst för att ta sig till kyrkan och för att införskaffa föda för dagen. Idag används den för rogivande promenader och det går även att ta en paus vid Solnhåns rastplats. Vid myren Kyrkfloen finns chans att se både fåglar, björn och hjortron.

Sätervålen
Stigen från Vålvallen till Sätervålen är tydligt markerat. Vid korsningen kan du välja den branta vägen (till höger) eller den enklare vägen till vänster. På Sätervålens norra sida ca. 830 möh. finns ett nytt vindskydd med grillplats. Uppe på Sätervålen har du vid klart väder en fantastisk vy över Härjedalen ca. 900 möh.

Garbostatyn
I skogen på ett enskilt ställe i en fin glänta finns en staty av Greta Garbo placerad. Ett trevligt utflyktsmål med ett stycke kultur inkluderat.

Café Cineast
Åk inte ifrån Sveg utan att ha besökt Café Cineast! Förutom att de har fantastiska bakverk och delikata luncher andas inredningen 50-tal med filmtema. En riktig upplevelse!

Överhogdalstapeten
Besök Forngården i Överhogdal och ta del av ett stycke historia. Här finns den så kallade Överhogdalstapeten som är en välbevarad bonad från Vikingatidens slut. Den hittades i Överhogdal år 1909. Forngården inhyser ett museum samt ett café med fika och goda luncher.

Ängersjö skogsmuseum
Här kan man se hur människor hade det inom skogsbruket på 1800-talet och fram till 1900-talets mitt. I museet kan ni finna arbetsverktyg och köksredskap som använts de senaste 200 åren. Skogsmuseet består av ett 28 byggnader med bl.a. en 16-mans koja, där det sommartid serveras kaffe och kolbulle. Kolbullen var en populär måltid som ingick i skogsarbetarnas vardag och den är värd att provas. Här finns även ett Eko-museum med en 300 meter lång naturstig. För mer information kontakta: 076-833 86 15