Svegsbygden
Favorit! Spara!

Centrala Sveg

Nöje / Platser

Nilsvallen

Nilsvallen är en plats som uppmärksammats lokalt genom byavandring, där man fick gå i Nilsvallens gamla fotspår och lära sig allt om vad som förr ägde rum på gårdarna, ålderdomshemmet och gästgiveriet. Ett härligt initiativ som visar på den entreprenörsanda och kärlek till bygden som genomsyrar Sveg. I Nilsvallen ligger dessutom Härjedalen Sveg Airport som erbjuder dagliga avgångar till Arlanda.

Sveg

Hjärtat av Svegsbygden hittar vi i tätorten Sveg, där ungefär hälften av bygdens drygt 5 000 invånare bor. Här hägrar naturupplevelser runt knuten i form av fantastiskt fiske, bra jaktmarker och en härlig omgivning med ett rikt växt- och djurliv. Förutom naturen har Sveg all tänkbar service du kan behöva, som välsorterade matbutiker, apotek, hotell, restauranger och caféer. När det kommer till caféer slår vi (och många svegare med oss) gärna ett slag för populära Café Cineast där 50-tal, musik och film bjuder på en härlig inramning till nybakade läckerheter. Låt oss avrunda denna introduktion till Sveg med ett stycke kuriosa: namnet Sveg har orten sannolikt förärats med tack vare att Ljusnan gör en krökning, eller ”sveigr” som man sa förr, intill Svegs kyrka.

Ulvkälla

Ulvkälla är tillsammans med Sveg de två tätorterna i bygden. Som svegare gör man sällan skillnad på dessa utan ser Ulvkälla som en förlängning av Sveg. Detta då orten är belägen ett stenkast från centrala Sveg, på andra sidan ån. Det stora landmärket i Ulvkälla är skidstadion, där du kan åka klassiskt, skate och med hund på välpreparerade spår på 1–15 km. Vid barmark kan du fila på tekniken på stadions 3,2 km långa rullskidbana.