Svegsbygden
Favorit! Spara!

Vid Svegssjön

Platser

Äggen

Det finns många äldre byar och byggnader i Härjedalen, men bara en kan vara äldst. I byn Äggen (tidigare Eggen) finns Härjedalens äldsta hus, som stod klart redan 1353. Och i Äggen kan du inte bara se ett hus med 1300-talsanor utan tre: en loge, ett härbre och en bod. Logen var förr en central plats på gården och boden har fungerat både som spannmålsförvaring och smedja. Men allt är inte gammalt i Äggen, sedan några år tillbaka berikades byn med Annexet – en modern byggnad där utställningar och aktiviteter av olika slag avlöser varandra.

Glissjöberg

Denna by har inte bara förärats med Svegsbygdens (ja kanske hela Härjedalens) vackraste namn, den har dessutom riktigt fina och rika fiskevatten. I Glissjöberg hittar vi även mindre byn Remmet där anrika Remsgården huserar. Remsgården är en fyrbyggd gård (hus på alla sidor om gårdsplanen) vars huvuddel byggdes under 1700-talet. På 1860-talet tappade den sin ursprungliga fyrbyggda form då vissa byggnader i formationen flyttades till andra gårdar. Detta har man velat råda bot på och under 1900-talet såg man därför till att ”flytta hem” de flesta av dessa byggnader till Remsgården.

Herrö

På en halvö i Svegssjön, knappt 1,5 mil från Sveg, ligger idylliska Herrö som är en av Härjedalens äldsta byar. Innan konstgjorda Svegssjön var på plats var Herrö beläget där Härjeån mötte Ljusnan. Bästa sättet att avrunda en utflykt till Herrö är med bad och avkoppling vid Herrö badplats.

Mosätt

Byn Mosätt hittar du ca 2 mil från centrala Sveg, vackert belägen vid Svegssjöns strand. I Mosätt finns en naturcamping, som du hittar på båda sidor om bron mellan Mosätt och Glissjöberg, alldeles vid Ljusnans strand. Förutom naturnära boende finns här mängder av fisk och fiskevatten. Du erbjuds bland annat strömfiske i Ljusnan, Vemån och Lofsån samt fina sjöar och tjärnar.