Svegsbygden
Favorit! Spara!

Längs Ljusnan

Platser

Älvros

Är du på landmärkesjakt får du inte missa Älvros. Här finns två riktigt fina kyrkor – den ena anses till och med vara en av Sveriges vackraste. Man tror att denna kyrka funnits i byn sedan tidig medeltid men det är först under sekelskiftet 1500/1600 som man hittat bevis för att människor pratat om den. Kyrkan har flyttats runt på olika platser sedan den byggdes och står nu vid Norrälvens strand.

I Älvros kan även den som är historie- och fikasugen stilla sitt begär med ett besök i hembygdsgården. Den som vill aktivera sig hittar här både fotbollsplan och tennisbana på Zakrivallen.

Ängersjö

En by som inte gör speciellt stort väsen av sig men lockar såväl turister som forskare. Ängersjö hade förmånen att vara inspelningsplats för julkalendern ”Kaspar i Nudådalen”, vilket gör att du som besökare kastas rakt in i julens förtrollande värld. I Ängersjö kan du vandra omkring i Kojbyn, en skogsmiljö med gapskjul, stenkran, saltkvarn och vattenslip – allt från 1920-talet. Förutom att njuta av Kojbyns spännande byggnadsverk finns under sommarmånaderna möjlighet att förtära skogshuggardelikatessen kolbulle. Och för dig som eventuellt saknar skolan så här under semestertid finns möjlighet att kliva in i en skolsal från 1930-talet.

Byvallen

I Byvallen blandas jordbruk med fartfylld motocross och rogivande golfrundor. Motorstadion lockar entusiaster både sommar- och vintertid (skotercross) och här hålls bland annat en deltävling i Mittsverigecupen. Den natursköna 9-hålsbanan som ligger intill E45:an har alternativa tees, drivingrange och uthyrning av rum i Ewertsgården.

Linsell

Ungefär 3 mil från Sveg ligger byn Linsell, ett hett tips för den som vill ta ett svalkande dopp under sommarmånaderna. I Linsell finns nämligen en sandstrand – perfekt för såväl barnfamiljen som soldyrkaren. För den som gillar kyrkor finns här en i trä, med musikunderhållning under utvalda sommarkvällar. I Linsell finns dessutom naturreservatet Linsellborren, med forsar, fall, vandringsleder och flottningsmuseum.

Ca 4 km från Linsell by ligger en naturskön camping i perfekt läge för fiskeentusiasten.