Naturupplevelse
Favorit! Spara!

Naturens skafferi

Natur / Upplevelse
I skogarna runt Svegsbygden finns en hel drös med smarriga bär. För att du inte ska behöva bege dig ut i skogen helt planlöst ger vi dig nedan några handfasta tips. Får Svegsskogen lov att bjuda på lite blåbär, lingon, hjortron, hallon och smultron?

Blåbär

Ett väderberoende bär som kräver både sol och regn. Vid riktigt gynnsamma förhållanden kan du plocka blåbär redan i mitten av juli, men under svårare år i mitten eller slutet av augusti. Det är ett frostkänsligt bär så det går endast att plocka fram till frosten kommer, efter det är det ingen höjdare. Blåbär hittar du på platser där bären får mycket sol och luft, som exempelvis hyggen och gamla traktorspår.

Lingon

Ett bär som många tycker ger en något besk eftersmak. Men till skillnad från blåbär så är lingon inte frostkänsliga utan blir sötare och mildare om de plockas efter att frosten kommit. Plockas därför med fördel runt början av september.

Hjortron

Precis som blåbär är hjortron beroende av värme och vatten. Är det en kall vår kommer hjortron sent (mitten/slutet av augusti) men är det riktigt bra förhållanden kan man börja plocka redan i mitten av juli. Hjortron gillar väta, vilket gör att du hittar bären på myrar.

Hallon

För att hallon ska mogna behöver de mörka kvällar, vilket betyder att de brukar gå att plocka kring slutet av juli och augusti. Du hittar hallon på nya, unga hyggen och de växer i stora buskage.

Smultron

Smultron är ingenting det finns speciellt gott om i Svegstrakten men ändå värt att nämna då det finns. Smultron växer lågt och störst chans att hitta dem är intill Ljusnan.

Svamp

När ska man plocka svampen och vilka svampar finns i Svegsbygden? Jo det ska vi berätta…

Karljohansvamp

I Sveg med omnejd är det framför allt karljohan som gäller. Plockar dem gör man under hösten (juli–september) och de ska plockas rätt omgående efter kraftigt regn. Varför man ska plocka efter regn är för att karljohan är en maskfavorit och efterarbetet underlättas om du hunnit dit före masken. Svampen trivs i löv- och barrskog och växer ofta vid ek, tall och bok.

Kantareller

Om man rör sig en bit västerut från Sveg kan man hitta trattkantareller och gula kantareller. De plockas precis som karljohansvamp under hösten och växer ofta vid björk och en. Under riktigt fina svampår kan man även hitta gula kantareller på några enstaka ställen i själva Svegsbygden.

Murklor

Precis som med karljohan är det plockning efter regn som gäller, men dessa plockas inte på hösten utan tidigt på våren. Murklor gillar hyggen så håll utkik där. Att tänka på är att murklor är giftiga och måste förvällas ett antal gånger innan de går att äta.